Dacă ești curios să afli mai multe despre viața în SUA și tot ce implică ea, însă nu îți dorești un angajament atât de mare precum o întreagă licență în State, exchange is the way to go! Fie că ești un student român la o facultate în Europa, sau ai o vară liberă în care ai vrea să locuiești în străinătate, cu siguranță deja există programul pentru tine, de la study abroad la work&travel.

La început poate părea intimidant numărul de opțiuni pe care îl ai sau termenii folosiți de universități de care nu ai mai auzit până acum. Am încercat să rezumăm procesul și ce implică un exchange la facultate, în speranța că vei afla dacă este ceea ce cauți tu.

Experiența lui Tudor Fecioru

student la Warwick Business School (Accounting and Finance), UK
în exchange la HEC Montreal, Canada

Venind de la o facultate din Anglia, criteriul pentru înscrierea în programul de exchange a fost o medie de cel puțin 2.1 (>60%). Mai mult de atât, prioritate la facultățile cele mai căutate o aveau cei cu media mai mare. Odată confirmat locul la facultate, HEC Montreal în cazul meu, comunicarea a fost clară și mi-a oferit indicații clare în legătură cu programa universitară, dar și legat de activitățile extracurriculare la care pot participa. Pentru a doua parte a semestrului de exchange am avut un internship de 6 luni în America pentru care procesul este diferit.

Față de Anglia, am avut cursuri mai lungi, de 3 ore, cu un număr de studenți în clasă în jur de 30-40. Orele se bazau foarte mult pe discuție iar profesorii încercau să facă conversație cu toți studenții, astfel încât la finalul orei să înțelegem cât mai bine subiectul predat. Personal, prefer acest stil față de Anglia unde se pune mult accent pe învățatul individual. Asta a făcut pregătirea pentru examene mult mai plăcută deoarece înțelegeam bine deja din clasa subiectul, iar pregătirea a fost axată pe ce am vrut eu să învăț în plus pe subiect.

Ca student de exchange, se găsesc destul de multe cazări și colegii de apartament sunt în general prietenoși și deschiși, majoritatea dintre ei fiind de exchange (asta dacă găsești cazări prin site-uri recomandate de facultate sau cu colegi de pe grupul de exchange). Este un avantaj pentru că și ei vor vrea să se distreze, să călătorească și să descopere locuri noi din orașul în care faci exchange-ul.

Cu echivalarea notelor nu am avut probleme deoarece facultățile aveau un parteneriat și condiția a fost să trec anul.

Din prima am simțit Canada ca pe o țara foarte primitoare și lipsită de prejudecăți. Pe perioada în care am stat în Montreal, nu a fost niciun moment în care să mă simt străin sau să fiu tratat ca unul. Același lucru l-am simțit și la facultate unde de prima data mi-am făcut prieteni noi, am înțeles foarte clar structura cursurilor și ce așteptări au profesorii.