Întrebări despre procesul de aplicat

Băncile care acceptă studenți internaționali: Webster Bank, Bank of America, Wells Fargo, TD Bank, Capital One, Chase, HSBC USA, Santander, U.S. Bank . Verificați dacă puteți să vă deschideți un cont de economii. Vizitați una dintre aceste bănci (preferabil care are un bancomat în campus sau în apropierea lui sau vă returnează comisionul luat de alte bancomate, exemplu, Webster Bank) și vorbiți cu cineva de la bancă care vă poate ajuta în deschiderea contului bancar și a internet banking-ului. Întrebați care sunt beneficiile aduse unui student, ce comisioane există, pe cine puteți contacta în caz de probleme cu contul/cardul, ce să faceți dacă vă este accesat ilegal contul etc. În câteva zile vă trebui să veniți să vă ridicați cardul de debit/credit.

Pentru mai multe informații: click aici !
Un răspuns simplu: Revolut, Venmo, CashApp, Paypal, Apple Pay ! Este bine să îți descarci aceste aplicații înainte să pleci ca să puteți testa transferul de bani și timpul alocat acestuia. Dacă folosești Revolut, te sfătuim ca părinții tăi să îți trimită USD în loc de RON, pentru un comision cât mai mic. În cazul Venmo (cea mai folosită aplicație de transferat bani din Statele Unite), nu o vei găsi pe Apple Store sau în Magazinul Play (pentru Android), datorită locației. Va trebui să schimbi locația din setări în Statele Unite (în loc de România). Atunci vei putea descărca fără probleme Venmo – o aplicație care face transferuri instante între persoane sau în contul tău bancar (dar acesta din urmă e supus unui comision de compania Venmo).
Majoritatea planurilor telefonice din SUA sunt foarte costisitoare comparativ cu ce veți găsi pe piața românească, așa că vă trebui să optezi pentru opțiunea cea mai benefică economiilor tale. De obicei, facultățile din SUA au parteneriat cu Mint Mobile , un sim pe care ce îl vei primi la începutul orientării. Planul inițial recurge la $15 pe lună cu diferite opțiuni. Pentru mai multe detalii în legătură cu Mint Mobile: click aici !

Alte companii telefonice pe care le poți accesa sunt: AT&T, T-Mobile, Verizon, Sprint sunt câteva dintre cele mai populare. Dacă nu plănuiești să folosești multe date, să suni sau să trimiți mesaje normale, T-Mobile oferă un plan super accesibil la prețul de $3. Invers, dacă știi că vei folosi multe date, mesaje și sunat, cel mai ieftin plan îl vei descoperi la AT&T cu $40 + taxe, dacă alegi să plătești online lunar.

De reținut: fiecare rețea telefonică funcționează mai mult sau mai puțin în anumite zone. Consultă un prieten/persoană din statul respectiv și ascultă ce recomandări au în funcție de semnal.

Pentru mai multe opțiuni și detalii: click aici !
În timpul orientării, organizația de studenți internaționali ar trebui să asambleze o călătorie către un birou de Social Security Number din apropiere. Gândește-te la SSN ca la CNP-ul tău: este unic, le poate spune vârsta ta și nu ar trebui să îl oferi niciodată la telefon . SSN-ul te va ajuta să începi munca în campus, având în vedere că este obligatoriu ca să poți fi angajat. Pentru mai multe detalii, contactează-ți organizația de studenți internaționali.

reprezintă tipul de taxă pe care îl vei primi în poștă la începutului anului pentru a-ți completa tax returns (returnarea taxelor) dacă ai muncit în anii/semestrul trecut. Păstrează-le cu atenție și când ai timp să-ți completezi formularele, le vei putea accesa imediat.

reprezintă tipul de viză pe care îl vei primi ca să intrii în Statele Unite ca student. Este unul dintre cele mai importante documente pe care le vei primi de la facultate înainte să vii în State pentru prima oară, așa că fii foarte atent unde îl așezi. Îți recomandăm să ai un dosar special pentru acest tip de documente, incluzând pașaportul, I-20, tax returns, SSN, bilete de avion, etc.

reprezintă tot un document extraordinar de important de la facultate, care trebuie prezentat la intrarea în Statele Unite. Este certificatul care arată eligibilitatea ta ca fiind sub statusul de student non-immigrant.

Ca student internațional, primești asigurarea medicală oferită de facultate ce îți va acoperi diferite costuri de sănătate pe parcursul anului academic (incluzând reducerea semnificativă a costurilor de spitalizare, contraceptive, atât medicamente, cât și proceduri medicale, anumite pastile, vizite la doctor, vaccinări, etc.) Consultă-ți facultatea pentru a afla tot ce include asigurarea ta medicală.
 1. Liga Studenților Români din Străinătate: filiala SUA!
 2. Caută pe Google sau Facebook: X City Romanian Student Organization/Association/Group
  Exemplu: MIT Romanian Association
 3. Biserica Ortodoxă locală
 4. Restaurante/Bazare cu mâncare tradițională.
  Exemplu: Moldova Restaurant Newton
Spune-le părinților să trimită la adresa de livrare a pachetelor din campus, adică oficiul poștal al facultății (excluzând dacă locuiești în fraternități/surorități) cu numele tău și unitatea poștală. Pachetul vă costa în funcție de câte kilograme are. Va fi verificat ce conține. Termenul de livrare variază de la o săptămână până la câteva săptămâni. Nu recomandăm să trimită mancare ce poate expira, ci doar neperisabile.
Depinde de planurile tale de vacanță. Dacă plănuiești să îți petreci vacanța acasă imediat după finisarea sesiunii, îți recomandăm să consulți calendarul academic și să îți cumperi un bilet de avion la o zi-două după terminarea sesiunii în întregime, că să poți să ai timp să-ți și împachetezi lucrurile. Mai mult, cu cât îl cumperi mai devreme, cu atât mai ieftin o să fie.
Înainte să părăsești Statele Unite, asigură-te că semnătura de călătorit e încă valabilă. O poți găsi pe spatele I-20. E foarte important să nu fie expirată, altfel va fi imposibil să te reintorci în State.
Înainte să pleci pentru prima oară (foarte probabil) singur în Statele Unite, trebuie să ai în vedere faptul că este posibil să fii reținut la aeroport din diverse motive (unele bazate doar pe dorința de interogație a imigranților, xenofobie sau pur și simplu o verificare în plus). Nu te speria! Este foarte important să îți menții calmul în situații de acest gen. Nu ai greșit cu nimic, ai toate actele la tine, le vei prezenta ca atare. Cere să dai un telefon, unde vei apela la organizația de studenți internaționali a facultății tale pentru a le putea explica că ești student acolo. Scrie-ți numerele de telefon necesar într-un loc pe care îl poți accesa dacă vei fi interogat.
De obicei există o platformă pe care studenții din facultatea ta o folosesc pentru a găsi eventuale oportunități de job. Un exemplu ar fi Handshake , unde poți să îți setezi tu filtrele pentru a se potrivi cu ce cauți: desk job sau mereu în picioare ? Practică pe major sau fără nicio legătură cu acesta ? În campusul tău sau în campusurile facultăților partenere ? Dacă nu dispui de această platformă, fii mereu atent la e-mailurile primești cu locuri vacante de muncă în campus.

De reținut:

 • Nu ai voie să muncești în afara campusului ca student internațional (ex. Să fii ospătar într-un restaurant din oraș)
 • Trebuie să ai pregătit CV-ul (o pagină)
 • Cover letter (nu toți angajatorii cer, dar fii atent la descrierea și cerințele job-ului listat)
 • Pregătire pentru un posibil interviu
Sfat: vorbește cu Career Services din facultatea ta să îți ofere mai multe informații despre cum ai putea să îți găsești un job rapid în campus

Când ai început să muncești, vei primi un salariu săptămânal, lunar sau semestrial. Cum strângi corect banii când există atât de multe tentații în State ?

 • Deschiderea unui cont de economii (setează-ți că măcar 10/15% din salariul tău să se depoziteze automat în contul de economii)
 • Listarea cheltuielilor lunare (abonamente, facturi, mâncare, divertisment etc.) și punerea deoparte a sumei pe care o poți cheltui în ce scop vrei tu
 • Revolut Spare Change: Vaults
 • Există resurse disponibile în facultate care îți oferă servicii pe gratis: caiete, dosare, pixuri, închiriere manuale pentru facultate de la bibliotecă, cupoane, Spotify Student, unidays.com, studentuniverse bilete de avion mai ieftine, cupoane de la Student Financial Aid Society, etc. Vei afla pe parcurs despre o mulțime de alte resurse care îți vor scădea din cheltuieli semnificativ.
În anul trei de facultate, majoritatea studenților americani pleacă să studieze în afară. Este o oportunitate minunată ca să experimentezi o altă țară străină (din nou) cu care facultatea ta are parteneriat, fie pentru un semestru, fie pentru un an întreg. Creditele vor fi transferate ca să te menții pe drumul corect pentru absolvire. Depinzând de ce pachet financiar ai, facultate ta îți va asigura plățile pentru noua ta facultate (pentru mai multe detalii, contactează-ți facultatea – filiala de studiat în afară).
Ce e minunat când ai ales să-ți obții licența în SUA este că poți să experimentezi cu diferite cursuri din vaste domenii până când realizezi unde te pricepi cel mai bine, unde îți place cel mai mult sau unde pur și simplu ai vrea să descoperi cât mai multe. Avantajul licenței în SUA este că poate fi folosită pentru mai multe domenii în higher education. Dacă alegi să faci științe politice, poți aplica la drept, dar la fel de bine poți să termini facultatea și cu un major în literatura engleză și ai la fel de multe șanse să intrii la drept în SUA. Dacă te interesează și cultura chineză, dar nu vrei să excelezi în domeniu, îți poți alege un minor în Chinese Culture care îți va cere un număr mult mai mic de credite completate ca să primești diploma.

Sfat: pleacă cu o minte deschisă și încearcă cât mai multe cursuri noi care te atrag din punct de vedere intelectual. Cu toate că fiecare dintre noi are deja o idee formată despre domeniile în care sunt sau nu studenți “buni”, noi îți recomandăm să uiți puțin de feedback-urile primite de-a lungul liceului de la profesori care probabil nu ți-au oferit o șansă la fel de corectă că olimpicul de lângă tine. Cine știe, poate tu ești următorul câștigător al Premiului Nobel dacă ai avea puțină încredere în tine. 🙂

De reținut: ai aproximativ un an și jumătate să îți declari major-ul/urile/minor-ul. Consultă-te la timp cu advisor-ul tău pentru a te asigura că acestea este calea academică pe care vrei să o urmezi.
Încât universitățile din SUA au programe bazate pe credite, transferul între facultăți este deseori mai simplu decât transferul de la un liceu la altul.

 1. De ce m-aș transfera ?

 2. Motivele de transfer sunt diferite de la persoană la alta însă deseori vizeză faptul că nu te-ai acomodat la facultatea ta, ți-ai schimbat major-ul și univeristatea nu dispune de un departament suficient de bun pentru acesta, îți dorești să schimbi locația, probleme persoanle sau financiar, sau pur și simplu este dorința ta. Noi nu te judecăm, ba din contra, vom încerca să te susținem cât de bine putem.

 3. Cum mă transfer ?

 4. Transferul diferă de la o facultate la cealaltă, așadar recomandăm să intrii în contact cu noua universitate unde vrei să aplici. Rățile de acceptare pot fi mai bune pentru actuali studenți decât elevi de liceu, deci poți încerca să aplici la facultatea de vis care nu te-a acceptat în clasa a XII-a! Sunt diferte formalități (incluzând SEVIS, F-1 și I-20) pe care trebuie să le updatezi și să le iei în considerare, incluzând cât ajutor financiar vei primi de la facultatea la care ai dori să te transferi.

  Trebuie să reții că transferul la facultate este aproape similar cu a aplica la facultatea ca în liceu, deci e un proces lung și destul de obositor. Ia în calcul acest aspect când te decizi în totalite să te transferi în timpul anului, când va trebui să îți menții și GPA-ul din facultate!
 • Free therapy în campus, support groups, medication care intră în asigurarea medicală
 • A face parte dintr-o comunitate de studenți internaționali/balcanici/români
 • Noi! Suntem aici să te ajutăm să navighezi cât mai ușor anii ce urmează! Nu ezita să apelezi la echipa noastră sau comunitatea de studenți din spatele platformei Vreau să Studiez în America!
Decan, Major Advisor, Course Professors, Career Services, Ratemyprofessors, Grupul facultății, Teachers assistant, Student Tutoring.

înseamnă Optional Practical Training și este o perioadă în care studenții licenți și absolvenți cu statut de F-1, care au terminat sau și-au urmat diplomele pentru un an universitar, sunt autorizați de Serviciile de Cetățenie și Imigrări ale Statelor Unite (USCIS) să lucreze timp de un an pe viza de student către obținerea de instruire practică pentru a-și completa educația. Trebuie să fie relevant pentru major-ul tău! În fiecare an trebuire reînnoit.

înseamnă Curricular Practical Training și acordă studenților internaționali autorizația de a obține instruire în muncă și de a lucra în posturi cu stagii plătite. Studenții au șansa de a lucra cu normă întreagă (mai mult de 20 de ore pe săptămână) sau part-time (20 de ore sau mai puțin pe săptămână) câștigând bani în dolari americani și să câștige experiență de muncă în zona lor de interes. Trebuie să fie relevant pentru major-ul tău

Diferența majoră dintre OPT și CPT este perioada în care ești eligibil pentru aceste programe și tipul de muncă permis în fiecare program. OPT poate fi finalizat înainte sau după absolvire, în timp ce CPT trebuie finalizat înainte de absolvire.

Pentru mai multe informații, contactează-ți biroul pentru studenți internaționali de la facultatea ta!
Colegele noastre au făcut o pagină specială pentru aceste studii avansate unde vei putea să înțelegi mai bine ce criterii trebuie să urmezi ca să aplici la aceste programe după terminarea licenței la o facultate în SUA. Ne găsești la Pre-law/Pre-Med . 🙂
SUA este cunoscută a fi predă multor apeluri SPAM. Este foarte posibil că atunci când vă cumpărați o cartelă telefonică să fie deja inserată în bazele de date a celor care conduc acest gen de apeluri. Ce trebuie tu să știi când te telefonează numere necunoscute, nesalvate sau cu număr ascuns când ești în State:

 1. Poți să răspunzi, dar când realizezi că este Spam, închide imediat apelul și blochează numărul
 2. Nicio instituție într-un mod oficial nu îți va cere la telefon date importante și personale: SSN, PIN, carduri, numărul de la pașaport, etc. Așadar, să nu oferi niciodată nimănui acest gen de informații într-un apel telefonic
 3. Înregistrează-ți numărul de telefon la https://www.donotcall.gov/
În cultura românească, oferirea bacșișiului este la mâna clinetului. Dacă i-a plăcut mâncarea, restaurantul, serviciul și orice altceva cu care a mai avut contact în timpul șederii la masă, va lăsa un bacșis bun. Dacă ceva anume nu a funcționat cum a sperat, poate să plece și fără să lase nici măcar un leu. Această practică nu mai funcționează la resturantele din State Unite, unde există o cultură exigentă de a lasă măcar 15% din prețul final al comenzii ca bacșiș. Dacă ești generos, poți lăsa între 18-25% din prețul final. Așadar, când te decizi să mănânci la un restuarant, asigură-te că vei avea bani și de bacșiș, altfel s-ar putea să se instaleze o situație dificilă în restaurant.

De ce ar trebui să las bacșiș ?

“Each of the 50 states has a different minimum wage, usually around eight dollars an hour. But under federal law, the minimum wage for tipped employees like bartenders and waitresses is just $2.13 per hour. Your generous tips will help make up for their low pay.”

Pentru mai multe informații: click aici !
Definiție: Sindromul impostorului este un pattern psihologic , prin care persoanele afectate își pun constant la îndoială reușitele și au o frică internă că vor fi descoperiți drept fraude. (sursă)

Este posibil să fie printre primele sentimente pe care le acumulezi când îți începi cursurile. Crezi că colegii tăi știu mai multe ca tine, au mai multe reușite și chiar merită să fie la facultatea respectivă, pe când tu ai intrat dintr-o greșeală. Noi suntem aici să îți spunem că este normal ce simți, dar nu este neapărat adevărat.

-Trebuie să reții că prima ta limbă este româna, nu engleză, deci o să dureze până îți schimbi gândurile și ideile să se potrivească cu engleza.

-Cel mai probabil ești produsul unei școli publice din România, care prezintă un sistem educațional total diferit de colegii tăi. Vei observa pe parcursul timpului că, de fapt, tu știi mai multe ca ei datorită numeroaselor materii diverse pe care le-ai avut în liceu.

-Din nou, șansele ca tu să fii first-generation (și low-income) comparativ cu colegii tăi de facultate sunt foarte mari. First-generation înseamnă că ești primul din familia ta care s-a înrolat în studii avansat la facultate în SUA, pe când low-income înseamnă că provii dintr-o familie cu venituri mici față de clasa de mijlocul a celor din America.

Ce faci când realizezi că sindromul acesta îți domină viața ? Ai mai multe opțiuni, iar tu va trebui să o alegi pe cea cu care ești cel mai confortabil. Te poți duce la psihologul facultății pentru sfaturi profesioniste, poți apela la organizațiile din campus pentru studenții First-Generation unde vei găsi o comunitate care te va susține, descoperind totodată că nu ești singurul care experimentează aceste gânduri. Comunitatea noastră de români se află aici să te anunțe că majoritatea am trecut prin aceste experiențe și am simțit că nu merităm să fim la o facultate bună din SUA, dar am realizat cu ajutorul celorlalți și demonstrându-ne constant că suntem suficienți de buni sau chiar mai buni decât vor aceste gânduri nefondate să ne destrame.