Revenim în curând cu servicii de consiliere pentru Master în America.

Maria Bărbulescu, MS Computer Science Columbia University New York, USA
Absolventă Mathematics and Computer Science la Ecole Polytechnique Paris, Franța

Procesul de aplicare la master ca și student internațional

Dacă nu ai licența de la o universitate dintr-o țară în care limba oficiala e engleza, ai nevoie de TOEFL sau IELTS. Majoritatea universităților cer GRE(Graduate Record Examination) și nu oferă un GPA(Grade Point Average) minim. GRE-ul se poate da de mai multe ori și are trei parti, una de engleză, una de matematică și una de writing unde ai de scris două eseuri. Universitățile cer minim o scrisoare de recomandare (dar în general 2-3), preferabil de la un profesor universitar sau o persoană care cunoaște progresul academic al candidatului. Majoritatea universităților deschid aplicațiile în Septembrie și au deadline în Ianuarie-Februarie (dar recomandă să aplici până în Decembrie pentru o șansă la bursă).

Cerințe la licență

Depinde foarte mult la ce program aplici și de universitate, dar și de universitatea la care ai studiat în undergrad. Majoritatea cer o listă cu cursuri și note și eventual care este cursul echivalent pe care îl oferă universitatea lor.

Aplicare pentru bursa de merit/financiara

Este destul de greu să obții bursă la Master și asta e în general pentru că Americanii se înscriu la graduate programs sponsorizați de viitori angajatori. Ca să ai o șansă bună la o bursă, trebuie să aplici cât mai devreme. Din propria experiență, multe universități nu au o aplicație separată pentru burse, consideră automat toți aplicanții care au respectat un anumit deadline (de obicei în decembrie).

O idee bună e să aplici la cât mai multe burse care nu țin de școală, dar asta trebuie făcut cat mai devreme, de multe ori încă din vara dinaintea aplicației la master (Fulbright cere să aplici până în Martie anul dinaintea anului final de licență și merită încercat având în vedere că acoperă toate costurile).

Cum arată un master în SUA?

SUA oferă mastere de 1, 2 ani sau flexibile (un număr de credite ce poate fi atins în maxim 5 ani). Majoritatea oferă șansa de a fi research assistant în paralel cu studiile, iar asta ajută semnificativ cu costurile Masterului. Dacă ai o idee foarte bine formată pentru research, în SUA poți aplica direct la PhD după licenta, dar durata este de 5-6 ani.

De ce America?

Un mare avantaj al studiului în State este flexibilitatea oferită în alegerea cursurilor. Dacă vrei să te axezi pe research sau să iei cursuri care nu sunt neapărat legate de subiectul central al diplomei tale, este ușor să îți adaptezi cursurile să fie pe placul tău. Studiul în State oferă și foarte multe oportunități de angajare acolo după terminarea Masterului (care ar fi cu siguranță mult mai puțin accesibile cu o diploma Europeană). În ultimul rand, un Master în State este centrat în jurul networkingului, și pentru că promoțiile sunt mult mai restrânse decât la undergraduate, universitățile se mobilizează pentru a își ajuta studenții să găsească joburi în companii cât mai bine cotate.