Întrebări despre procesul de aplicat

Pentru a vedea lista de întrebări pe care trebui să o ai în vedere când îți alegi facultățile: click aici . Reprezintă, poate, cel mai decisiv factor când aplici în Statele Unite, luând în considerare gama largă de universități și colegii de care dispune sistemul universitar american. Trebuie să fii foarte atent unde și cu ce dosar aplici, pentru a îți crește șansele de acceptare și a fi întru totul sigur că facultatea la care te vei decide să mergi este pe placul tău.
Nu! Un avantaj al universităților din SUA este că nu trebuie să te decizi decât în anul doi ce major/minor îți declari, care poate fi schimbat ulterior indiferent dacă te hotărăști să urmezi un alt domeniu. Dacă pleci cu ideea că îți place politca, dar ajungi să fii pasionat de antropologie, la facultatea americană poți face această schimbare bruscă, fiind ghidat pe drumul corect de mai mulți academic advisors* puși la dispoziție de propria facultate.
Dacă accesezi categoria Activivitățile Extrașcolare, noi v-am postat mai multe idei și exemple de evenimente/organizații/concursuri/etc. la care ai putea să te gândești să faci parte. Apoi, în parteneriat cu opportunitool.ro, aveți șansa să accesați o platformă live unde puteți să găsiți oportunități extrașcolare în timp real din România!
Caută pe Google Facultatea/Universitatea X acceptance rate* (unde ți se vă afișa procentajul de elevi acceptați din numărul de aplicanți total la facultatea respectivă). Caută criteriile de acceptare (scoruri SAT/GPA/TOEFL), mai ales a studenților internaționali. Procesul de admitere poate fi considerat o ruletă la jocurile de noroc: factorii nu sunt decisivi, ci reprezintă o sumă ce va cârmui comisia de admitere să voteze în favoarea dosarului tău. Statistic vorbind, îți poți calcula șansele aici, dar asta nu înseamnă că categoric vei intra sau nu la facultatea X. Noi recomandăm să aplici și să dai tot ce e mai bun, pentru a fi sigur că ai așternut tot ce se putea despre trecutul tău academic.
Noi! Dar acest lucru nu se rezumă doar la platforma noastră. Echipa Vreau să studiez în America este la dispoziția ta când alte resurse sunt absente: profesori de engleză, prieteni/cunoștințe care studiază sau au studiat în America, echipe de consiliere (gratuite!) din liceu care sunt pregătiți să își ofere sprijinul în acest proces, librării online care vor să te ajute cu materiale, etc. În cazul în care tu nu dispui de aceste lucruri, echipa noastra este pregătită să te ajute să îți realizezi visul într-un mod cât se poate de gratuit comparativ cu orice altceva vei găsi pe piață la momentul actual. Ne bucurăm să fim alături de tine în această aventură cât se poate de minunată atât pe parcursul procesului de aplicare, cât și când vei ajunge în America și vei avea nevoie de o comunitate care să te susțină!
Dă-ne un e-mail pe office@vssia.org cu întrebarea pe care o ai și noi îți vom trimite un răspuns într-un interval de 24 de ore!
O întrebare excelentă! Mereu există opțiuni și în acest caz, chiar destule. Dacă vrei să rămâi în Europa, însă vrei să ai parte de același curriculum, universitățile americane de aici îți fac simțită prezența. Cu ajutorul coordonatorului nostru din Europa, Luca Onică, care studiază la universitatea americană Jacobs din Germania, ne bucurăm să te ajutăm în alegerea celor mai bune facultăți de pe continentul nostru!

Întrebări despre facultate

Aici intervin OPT/CPT care te ajută să te angajezi imediat după facultate, dar și master-ul, PhD-ul, programul de MD/PhD, școala de medicină sau drept, etc. Depinde foarte mult de ce alegi să faci, când îți expiră viza, dacă compania la care te angajezi este dispusă să ia internaționali șamd. Sfatul nostru este să contactezi organizația de studenți internaționali din facultatea ta și să revizuiți împreună ce opțiuni ai după terminarea facultății.
Într-adevăr, nu se vorbește adesea despre marile obstacole pe care studenții străini le întâmpină odată ajunși în SUA, având în vedere că există o falsă impresie că acestea ar fi un simbol al slăbiciunii de caracter. Noi suntem aici să îți spunem că acest lucru este total fals. Mutarea într-o țară romanticizată la televizor de când eram mici poate fi un eveniment uriaș din viața unui student de 19 ani, aflat singur la un ocean și câteva țări distanță față de orice a știut vreodată. Poate să fie mai mult sau mai puțin dificil să faci tranziția la predarea în engleză în totalitate, la curriculum american, la cum se interacționezi în clasă în general, la cum înveți de obicei, cum te folosești de materiale etc. Este complet în regulă dacă ție personal îți e mai greu să te ajustezi la o mutare atât de semnificativă din viața ta! Nimeni nu te judecă, iar comunitatea noastră este aici să te susțină moral și emoțional prin toate marile evenimente prin care treci și ai nevoie de ajutor.

Întrebări despre viața de la facultate

Programul work-study* se regăsește în majoritatea facultăților americane și le oferă studenților șansa și mai ales, prioritatea, la un job în campus care este de cele mai multe ori plătit cu minimul pe economie din statul respectiv. În Massachusetts, în prezent, este $12.75/oră. Sunt state unde minimul pe economie e mai mare sau mic față de minimul pe economie din Massachusetts. Ideea principală este că poți să faci în total doar o anumită sumă de bani și să lucrezi doar 20 de ore pe săptămână, aceste numere fiind precizate de Guvernul din SUA. Nu poți să depășești acest număr, indiferent dacă ai fi disponibil să muncești mai mult. Cu toate acestea, într-un singur semestru, poți face, spre exemplu, ca secretară la o bibliotecă din campus mai mult de $1000. De cele mai multe ori, majoritatea studenților caută joburi flexibile unde își pot face temele sau nu necesită mult efort fizic – desk jobs. Dar în același timp, poți discuta cu profesori din domeniul tău de lucru și puteți aranja să faceți research împreună pe un subiect pe care vă interesează amandoi – un avantaj pentru CV-ul tău. La finalul zilei, tot ce contează e ceea ce cauți.
Julia: De fiecare dată când primesc întrebarea aceasta, mă blochez. Anul întâi a fost un coșmar devenit realitate, dar anul doi anul a fost cel în care m-am dezvoltat cel mai mult, pe departe. Ce le zic oamenilor? Partea bună sau partea rea a plecatului în State? Nu m-a anunțat nimeni de greutățile de a fi singur la mii de kilometri distanță, având în vedere ca nimeni nu voia să recunoască aceasta realitate. Prefer să vă dau și alba, și neagra, ca apoi să puneți singuri aceste informații în balanță și să decideți dacă această călătorie deasupra Atlanticului este pentru voi sau nu. Cu toate acestea, simt o nevoie nemărginită să te anunț pe calea astea că dacă consideri că nu ești pregătit să fii atât de departe tot ce ai cunoscut vreodată, e complet OK! Nu ești mai prejos, nici mai presus. Ești sincer față de propriile dorințe și asta e tot ceea ce contează, iar pentru acest fapt, te felicit!

Am scris diverse articole despre depresia mea din primul an, dar cred că cel care a avut cel mai important impact este The Depression of the Pussy . Te invit la o lectură despre cum m-am (nu prea) descurcat cu depresia în primul anul de facultate.

Miruna: Raspunsul este simplu pentru mine. Deși in Romania aveam foarte mulți prietei cu care petreceam in fiecare săptămână și deși iubesc România pentru tot ceea ce inseamna petrecerea timpului liber, știam de pe la 14 ani că nu mă pot adapta unui mediu care imi stagnează dezvoltarea academica și profesionala. Așadar, simțindu-mă un intrus în viața pe care o trăiam, exista doar o singură varainta și anume să-mi gasesc locul în altă parte. Ajunsă in SUA însă (de mai puțin de 24 de ore), în istoricul apelurilor mele se găseau doar convorbiri de jumatae de oră în care eîi explicam mamei de ce am luat o decizie proastă și de ce trebuie să mă aștepte la aeroport in uramtoarele zile. Din fericire, am înțeles repede că pentru a mă integra sau a vedea dacă sunt in locul potrivit este timpul să sterg numerele de telefon vechi și ă încep o nouă viață.

Aș putea spune că prima sptămână de orientare precum și a doua săptămână de cursuri îmrepună cu echipa de tenis și dorința mea arzătoare să întâlnesc cât mai mulți studenți care au o experiență similară m-au ajutat să mă adaptez într-un timp foarte scurt.

Veste buna! Spre deosebire de experința pe care o ai in România când ajungi la facultate și cel putin jumătate din grupa ta se cunoștea din liceu, in SUA toți elevi vin din toată lumea si rareori întâlnești bisericuțe fapt care facilitează integrarea si ulterior adaptarea.

Michelle: Din momentul în care am ajuns în Canada m-am simțit extrem de norocoasă ca aveam o sora mai mare care trecuse prin exact același lucru ca și mine cu doar un an înainte, însă chiar și așa acomodarea nu a fost una ușoară. Și nici nu ar trebui sa fie. E greu sa rezum tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani sau cat de diferita sunt de persoana care eram la liceu, dar dacă ar fi un sfat,cliseic probabil, pe care as putea sa îl dau ar fi ceva ce am auzit la unul din primele cursuri de biologie de la profesorul meu: Life is not a planned pathway, it’s an opportunistic pathway. Nimic nu a funcționat așa cum îmi imaginam eu, dar e important sa iei orice șansă care îți iese în cale. Eu una am avut un șoc la început pentru ca (surpriza!) viața nu e ca in filmele americane despre facultate. Ce m-a facut pe mine sa raman concentrata pe scopul meu a fost sa ma cunosc mai întâi pe mine mai bine decat pe oricine altcineva. Primul an a fost un adevărat amalgam de sentimente și amintiri pe care acum le vad inevitabile pentru procesul( pentru ca nu e o destinatie, ci un proces), care este defapt plecatul la studii în străinătate. Cateodata m-am simțit blocată, în special pentru ca aveam 17 ani și legal vorbind erau extrem de puține lucruri pe care puteam sa le fac singura, cateodata imi era atat de dor de casa incat mă uităm la pozele cu prietenii atarnate în micuța camera din campus și mă întrebam în ce oare m-am băgat. Cu toate acestea, de cele mai multe ori mă găseam plimbandu-ma prin Montreal, cu ochii cat se poate de deschiși ca nu cumva sa uit vreo clipa din experiența asta. Mulți oameni spun ca odată ce te muți într-un alt oraș, ar trebui sa te comporti ca oamenii de acolo. Deși cu siguranță, am luat enorm de multe valori de la persoanele care mi-au venit în cale, mereu mi-am dorit sa iau cu mine tot ce am invatat in Romania și sa imi impartasesc cultura.
Depinde de bugetul de care dispui tu și familia ta. În general, ai în jur de 4 vacanțe (exceptând zilele de sărbătoare, ex: ziua muncii, ziua președintelui) printre care se numără Fall Break, Thanksgiving Break, Winter Break și Spring Break. Tu alegi dacă vrei să vii sau nu acasă în perioada oferită, dar costurile și drumul sunt direct proporționale: foarte scumpe și obositoare. Noi recomandăm să explorezi ce programe ofere facultatea ta celor care nu își permit sau nu vor să meargă acasă: job-uri, excursii, poziții de cercetare, voluntariate, vacanțe plătite în alte țări.
Îi suni pe ai tăi. Asculți Alex Velea în căști în drum spre muncă. Îți comanzi sarmale la cămin. Fumezi o țigară de acasă. O rogi pe mama ta să îți trimită pachet cu Rom-uri sau eugenii, pufuleți sau ceva ce îți aduce aminte de casă. Citește-l pe Rebreanu. Uită-te în poze. Organizează întâlniri cu românii din zonă. Notează-ți zilele până când vii acasă. Dă-le mesaj prietenilor. Adu-ți aminte de ce ai plecat. Adu-ți aminte de sacrificii. Adu-ți aminte cu bucurie de România și tot ce înseamnă ea.

Întrebări despre examene

Dacă deja ești decis să mergi în State, noi recomandăm să pui burta pe carte încă din clasa a X-a, cel târziu începutul clasei a XI-a. Pentru mai multe întrebări legate de SAT, materiale și moduri de a învăța, creează-ți gratuit cont la noi, unde vei putea accesa răspunsuri la toate întrebările pe care le ai pentru SAT, nenumărate materiale pentru SAT, Subject Tests, videoclipuri, tips & tricks, coduri promoționale pentru școli de pregătite din România pentru SAT și multe alte materiale!
E dificil să convertești media noastră pe cei patru ani de liceu în GPA-ul lor (Grade Point Average). Contează, dar nu cât crezi tu. Sfatul nostru e sa o menții la o medie de 9-10 pe cei patru ani de liceu și vei fi bine. Nu e nicio problemă dacă ai luat media 7 în clasa a X-a la fizică dacă ai reușit să îți revii în anii următori.

Întrebări despre costuri

Exam Cost Notes
SAT Mare $117 + taxe/examen
(SAT-$52 + $49 International Fee + $16 with essay)
Fee waiver nu e valabil pentru internaționali
TOEFL/IELTS ~$210 trimiterea testelor este 150lei/facultate,
primele 5 facultăți sunt gratuite
SAT Subject Tests baseline fee: $26, $22/test,
$26 - test limbă
Poți să dai 3 subject test/zi
Nu poți să dai subject test si SAT in acceași zi
VIZĂ F1 $160
Total ~ $557 (costul este survenit de SAT cu eseu,
examenul de limba IELTS/TOEFL,
două Subject Test, aplicația de viză F1)
Costurile difera de la elev la elev depinzand
de cate examene sustine fiecare.
Prețul facultăților variază și depinde foarte mult de ce bursă vei primi (dacă vei primi bursă). Fiecare facultate postează prețul aproximativ pentru a te înrola la ei (room and board, tuition, materials, dining hall, etc.) Datorită existenței fee waiver-urilor, costurile aplicatului la facultate scad substanțial. Dirigintele/diriginta ta poate să te scutească de aceste plăți de pe contului acestora de CommonApplication. Dă-ne un e-mail dacă ai nevoie de mai multe instrucțiuni!
E mult mai scumpă față de ce ești obișnuit în România, iar tentațiile cresc exponențial. Cum am menționat anterior, totul depinde de bugetul de care dispui: aici intră câți bani câștigi din job-ul tău, câți bani îți trimit părinții, câți bani ai economisit tu, șamd. În sine, va trebui să plătești taxe guvernului american, facturi (ex: factura la telefon), abonamente de tren/metrou, mancare pentru cameră, posibil mașina de spălat și uscat, loc de parcare în campus (dacă ai mașină), etc.
Pentru a trimite aplicația pentru bursa socială de tip Financial Aid, care poate fi transmisă doar prin platforma College Board, se percepe o taxă de aproximativ $25 pentru prima universitate la care este trimisă și câte $16 pentru fiecare din celelalte universități către care este direcționată aplicația.

În schimb, pentru bursele de merit, majoritatea universităților nu percep o aplicație separată ceea ce înseamnă că nu există o taxă adițională pentru aceasta. Totuși unele universități oferă și câteva burse suplimentare pentru care ar solicita o aplicație separată, dar de cele mai multe ori, aplicația este gratuită și se bazează pe unul sau mai multe eseuri.
Vocabular

Academic advisor : sunt sfătuitorii tăi din facultate pe care ți-i alege în funcție de major/minor pentru a te ajuta în alegerea celor mai potrivite cursuri, cum să înveți, dacă ai probleme cu domeniul pe care ți l-ai ales. Gândește-te la ei ca mentorii tăi pentru a termina facultatea.

Acceptance rate : rata de acceptare a unei facultăți. Este afișată în procente și reprezintă câți elevi au fost acceptați din totalul de elevi care a aplicat la facultatea resepectivă. Aceasta variază de la o universitate la alta, fiind totodată și un indicator pentru cât de bună este facultatea respectivă (acceptă foarte puțini, deci este competitivă sau acceptă pe toată lumea care aplică, deci competitivitatea scade?).

(Programul) work-study : este un program oferit de facultăți studenților care se încadrează în acesta (de obicei fiind corelat cu veniturile studentului), oferindu-ți prioritate la locurile de muncă din campus.

Fee waivers : reprezintă scutirile de taxele impuse în procesul de aplicare. Majoritatea studenților români nu își permit să plătească fiecare facultate la care aplică, deci dirigintele poate să nominalizeze elevii acestuia, afirmând că ei nu își pot permite aceste taxe.