PRE-LAW

Când spui VREAU SĂ FIU AVOCAT în România, pașii sunt simpli: susții examenul de bacalaureat, dai admiterea la facultatea de drept, îți promovezi examenele timp de 3 ani, susții examenul de barou și presupunând că îl treci cu brio, ai devenit avocat!

Surprinzător sau nu, în SUA procesul este mult mai complex încât titlul de avocat se poate obține de-abia după 4 ani de licență și cel mai probabil încă 3 ani de graduate school (Law school).

Ce trebuie să ai în vedere când te hotărăști să aplici la law-school?

În primul rând este de reținut faptul că pentru a aplica la law school nu este necesar sa ai o licență de tip sociologie, filosofie, istorie. Ba chiar dimpotriva, în urma celor mai recente studii, aplicanții cu studii în administrarea afacerilor, finanțe, contabilitate, taxe sau chiar studii medicale sunt favorizați.

Așadar care sunt pașii către o diplomă în drept?

 1. Pregătirea și susținerea examenului LSAT
 2. LSAT: Logical Reasoning #1, Logical Reasoning #2, Reading Comprehension, Analytical Reasoning (Logic Games), Experimental Section, Writing Sample. Scorurile LSAT variază între 120 și 180. Scorul mediu este 151. De exemplu, studenții acceptați la școlile de drept din top 10 obțin un scor peste 160. LSAT este oferit aproape în fiecare lună într-o sâmbătă dimineață sau luni după-amiază. Dacă nu obțineți scorul dorit, puteți relua LSAT de până la trei ori într-un ciclu de admitere sau de cinci ori într-o perioadă de cinci ani.

 3. GPA peste 3.7
 4. Scrierea personal statement-ului (eseul personal, similar cu cel pentru Common App)
 5. Scrisorile de recomandare de la profesori.
 6. Cursuri recomandate/ obligatorii
 7. Deși deseori nu sunt obligatorii, multe școli preferă candidații care au urmat cursuri care accentuează raționamentul, analiza, dezbaterile, retorica etc.

  Odată luată decizia de a merge la law school, vei afla că sunt mai multe tipuri de programe pe care le poți urma. (JD, LLB, LLM).

  Pagina noastră de servicii îți oferă mai multe opțiuni pentru a începe pregătirea încă din liceu, alegând universitatea și major-ul potrivit pentru a maximiza șansele de a intra la programul de drept dorit.

  Ascultă aici episodul de podcast cu Anda Mălescu, avocată în statul Florida și proprietar al unei unei firme de avocatură specializată pe partea comercială a imigrației companiilor.

Programe pe care le poți urma

LLB își are originea în Marea Britanie și este oferit în majoritatea țărilor cu un sistem juridic derivat din dreptul comun în limba engleză, inclusiv Marea Britanie, Australia, Hong Kong, India, Pakistan, Malaezia, Singapore și Canada. Statele Unite nu mai oferă LLB.

Durata programului:
Un an de studiu cu normă întreagă.

LLM se urmează în general în continuare după LLB sau JD de către studenți și profesioniști care doresc să obțină instruire juridică specializată într – un domeniu de drept, cum ar fi arbitrajul sau dreptul fiscal. Cu toate acestea, o diplomă de masterat este o cerință pentru a practica dreptul în Danemarca, Suedia, Norvegia, Cipru, Italia, Elveția, Spania, Finlanda și Olanda.

Durata programului:
Trei ani de studiu cu normă întreagă.

JD își are originea în Statele Unite și este o condiție prealabilă pentru oricine dorește să practice dreptul acolo. De asemenea, acesta a înlocuit aproape complet LLB în Canada și este din ce în ce mai disponibil în alte țări, inclusiv în Australia, Hong Kong și Singapore.