Întrebări despre procesul de aplicat

Reprezintă, poate, cel mai decisiv factor când aplici în Statele Unite, luând în considerare gama largă de universități și colegii de care dispune sistemul universitar american. Trebuie să fii foarte atent unde și cu ce dosar aplici, pentru a îți crește șansele de acceptare și a fi întru totul sigur că facultatea la care te vei decide să mergi este pe placul tău. Totodată, cu toate că nu știi cine aplică în același an cu tine, șansele tale cresc sau scad.

Bineînțeles, îți poți alege singur facultățile la care dorești să aplici, dar noi te putem ajuta să îți alegi cele mai potrivite universități pentru tine, să te punem în legătură cu diferiți studenți români ce au studiat sau studiaza deja acolo, să analizăm care este nivelul tău în comparație cu alți elevi din România și multe altele. Vizitează pagina noastră de servicii pentru a vedea toate pachetele și opțiunile ce te așteaptă.
Nu! Un avantaj al universităților din America este că trebuie să te decizi mult mai târziu (de multe ori în anul doi) ce major/minor îți declari. Acesta poate fi schimbat ulterior indiferent dacă te hotărăști să urmezi un alt domeniu. Dacă pleci cu ideea că îți place politica, dar ajungi să fii pasionat de antropologie, în cadrul facultății americane poți face această schimbare relativ bruscă, fiind ghidat pe drumul corect de mai mulți academic advisors* puși la dispoziție de propria facultate.
Dacă îți faci cont gratuit pe platforma noastră, poți să accesezi diferite activități extrașcolare ce sunt un atuu pentru dosarul tău. Apoi, în parteneriat cu opportunitool.ro, aveți șansa să accesați o platformă live unde puteți să găsiți oportunități extrașcolare în timp real din România!

Cu toate acestea, poate ai nevoie de o ghidare mult mai amplă când vine vorba de formatarea dosarului tău. Pagina de Servicii îți oferă mai multe opțiuni pentru a sta de vorba cu echipa noastră. Putem să te ajutăm încă din clasa a IX-a să îți creezi cel mai bun dosar pentru America!
Cu toate că noi considerăm că tot procesul este o ruletă rusească, există anumite criterii ce te pot plasa în categorii de potențiali elevi acceptați. Cu toate acestea, este posibil și că un scor perfect la SAT sau media 10 pe linie să nu îți garanteze Harvard. Pe oricine vei întreba, tot ce îți vor putea oferi este o simplă statistică sau un algortim. Nu te baza niciodată în totalitate că vei intra la o facultate de top doar din auzite, diferite calcule sau prețuri excesive la alți consilieri.
Noi! Dacă nu îți permiți serviciile noastre de consiliere personalizată, poți să îți faci cont gratuit la noi pe platformă și să te folosești de toate resursele pe care ți le-am pus la dispoziție pentru a aplica pe cont propriu. Cu toate acestea, noi ne vom face datoria și îți vom menționa că aplicatul pe cont propriu în America este extraordinar de complex. Dacă simți că ești copleșit de proces, te rugăm să nu eziți să ne contactezi la office@vssia.org.
Ne poți da un email la office@vssia.org. Orice ține de consiliere, însă, vă trebui să îți achizioneți o ședință de consiliere cu noi ce poate varia în preț.
Noi pregătim dosarul și pentru alte continente ce conțin campusuri ale universităților americane. Aici intră Europa, Asia, Africa și pe viitor, sperăm și Austrialia și America de Sud.

Întrebări despre facultate

Aici intervin OPT-ul (Optional Practical Training) care te ajută să te angajezi imediat după facultate, dar și master-ul, PhD-ul, programul de MD/PhD, școala de medicină sau drept, etc. Depinde foarte mult ce alegi să lucrezi, când îți expiră viza, dacă compania la care te angajezi este dispusă să ia internaționali șamd. Sfatul nostru este să contactezi organizația de studenți internaționali din facultatea ta și să revizuiți împreună ce opțiuni ai după terminarea facultății.
Într-adevăr, nu se vorbește adesea despre marile obstacole pe care studenții străini le întâmpină odată ajunși în America, având în vedere că există o falsă impresie că acestea ar fi un simbol al slăbiciunii de caracter. Noi suntem aici să îți spunem că acest lucru este total fals.

Mutarea într-o țară romanticizată la televizor de când eram mici poate fi un eveniment uriaș din viața unui student de 19 ani, aflat singur la un ocean și câteva țări distanță față de orice a știut vreodată. Poate să fie mai mult sau mai puțin dificil să faci tranziția la predarea în engleză în totalitate, la curriculum american, la cum să interacționezi în clasă în general, la cum înveți de obicei, cum te folosești de materiale etc. Este complet în regulă dacă ție îți e mai greu să te ajustezi la o schimbare atât de semnificativă din viața ta! Nimeni nu te judecă, iar comunitatea noastră este aici să te susțină moral și emoțional prin toate marile evenimente prin care treci și ai nevoie de ajutor.

Întrebări despre viața de la facultate

Programul work-study* se regăsește în majoritatea facultăților americane și le oferă studenților șansa și mai ales, prioritatea, la un job în campus care este de cele mai multe ori plătit cu minimul pe economie din statul respectiv. În Massachusetts, în prezent, este $13.50/oră. Sunt state unde minimul pe economie e mai mare sau mic față de minimul pe economie din Massachusetts. Ideea principală este că poți să faci în total doar o anumită sumă de bani și să lucrezi doar 20 de ore pe săptămână, aceste numere fiind precizate de Guvernul din SUA. Nu poți să depășești acest număr, indiferent dacă ai fi disponibil să muncești mai mult. Cu toate acestea, într-un singur semestru, poți face, spre exemplu, ca secretară la o bibliotecă din campus mai mult de $1000. De cele mai multe ori, majoritatea studenților caută joburi flexibile unde își pot face temele sau nu necesită mult efort fizic – desk jobs. Dar în același timp, poți discuta cu profesori din domeniul tău de lucru și puteți aranja să faceți research împreună pe un subiect pe care vă interesează amandoi – un avantaj pentru CV-ul tău. La finalul zilei, tot ce contează e ceea ce cauți.
Pe instagramul nostru @vreausastudiezinamerica sau canalul nostru de Youtube, postăm content săptămânal despre viețile noastre în America, răspundem constant la întrebări și dimistificăm multe mituri legate de traiul și visul american. Asigură-te că ne urmărești activitatea îndeaproape ca să poți să îți dai seama dacă viața aici este exact ce cauți.
Depinde de bugetul de care dispui tu și familia ta. În general, ai în jur de 4 vacanțe (exceptând zilele de sărbătoare, ex: ziua muncii, ziua președintelui) printre care se numără Fall Break, Thanksgiving Break, Winter Break și Spring Break. Tu alegi dacă vrei să vii sau nu acasă în perioada oferită, dar costurile și drumul sunt direct proporționale: foarte scumpe și obositoare. Noi recomandăm să explorezi ce programe îți oferă facultatea ta celor care nu își permit sau nu vor să meargă acasă: job-uri, excursii, poziții de cercetare, voluntariate, vacanțe plătite în alte țări, ș.a.m.d.
Îi suni pe ai tăi. Asculți Alex Velea în căști în drum spre muncă. Îți comanzi sarmale la cămin. Fumezi o țigară de acasă. O rogi pe mama ta să îți trimită pachet cu Rom-uri, eugenii, pufuleți sau ceva ce îți aduce aminte de casă. Citește-l pe Rebreanu. Uită-te în poze. Organizează întâlniri cu românii din zonă. Notează-ți zilele până când vii acasă. Dă-le mesaj prietenilor. Adu-ți aminte de ce ai plecat. Adu-ți aminte de sacrificii. Adu-ți aminte cu bucurie de România și tot ce înseamnă ea.

Întrebări despre examene

Dacă deja ești decis să mergi în State, noi recomandăm să pui burta pe carte încă din clasa a X-a, cel târziu începutul clasei a XI-a. Pentru mai multe întrebări legate de SAT, materiale și moduri de a învăța, creează-ți gratuit cont la noi, unde vei putea accesa răspunsuri la toate întrebările pe care le ai pentru SAT, nenumărate materiale pentru SAT, Subject Tests, videoclipuri, tips & tricks, coduri promoționale pentru școli de pregătite din România pentru SAT și multe alte materiale!
E dificil să convertești media noastră pe cei patru ani de liceu în GPA-ul lor (Grade Point Average). Contează, dar nu cât crezi tu. Sfatul nostru e sa o menții la o medie de 9,50 - 10 pe cei patru ani de liceu și vei fi bine. Nu e nicio problemă dacă ai luat media 7 în clasa a X-a la fizică dacă ai reușit să îți revii în anii următori.

Întrebări despre costuri

Exam Cost Notes
SAT Mare $117 + taxe/examen
(SAT-$52 + $49 International Fee + $16 with essay)
Fee waiver nu e valabil pentru internaționali
TOEFL/IELTS ~$210 trimiterea testelor este 150lei/facultate,
primele 5 facultăți sunt gratuite
VIZĂ F1 $160
Total ~ $557 (costul este survenit de SAT cu eseu,
examenul de limba IELTS/TOEFL,
două Subject Test, aplicația de viză F1)
Costurile difera de la elev la elev depinzand
de cate examene sustine fiecare.
Prețul facultăților variază și depinde foarte mult de ce ajutor financiar sau bursă de merit vei primi (dacă vei primi). Fiecare facultate postează prețul aproximativ pentru a te înrola la ei (room and board, tuition, materials, dining hall, etc.) pe website-ul propriu.

Când vine vorba de taxa de aplicat la fiecare facultate pe CommonApp, există fee waivers, astfel, costurile aplicatului scad substanțial. Dirigintele/diriginta ta poate să te scutească de aceste plăți de pe contului acestora de CommonApplication. Dă-ne un e-mail dacă ai nevoie de mai multe instrucțiuni!
E mult mai scumpă față de ce ești obișnuit în România, iar tentațiile cresc exponențial. Cum am menționat anterior, totul depinde de bugetul de care dispui: aici intră câți bani câștigi din job-ul tău, câți bani îți trimit părinții, câți bani ai economisit tu, ș.a.m.d. În sine, va trebui să plătești taxe guvernului american, facturi (ex: factura la telefon), abonamente de tren/metrou, mâncare pentru cameră, posibil mașinile de spălat și uscat, loc de parcare în campus (dacă ai mașină), etc.
Pentru a trimite aplicația pentru bursa socială de tip Financial Aid, care poate fi transmisă doar prin platforma College Board, se percepe o taxă de aproximativ $25 pentru prima universitate la care este trimisă și câte $16 pentru fiecare din celelalte universități către care este direcționată aplicația.

În schimb, pentru bursele de merit, majoritatea universităților nu percep o aplicație separată, ceea ce înseamnă că nu există o taxă adițională pentru aceasta. Totuși, unele universități oferă și câteva burse suplimentare pentru care ar solicita o aplicație separată, dar de cele mai multe ori, aplicația este gratuită și se bazează pe unul sau mai multe eseuri.
Vocabular

Academic advisor : sunt sfătuitorii tăi din facultate pe care ți-i alege în funcție de major/minor pentru a te ajuta în alegerea celor mai potrivite cursuri, cum să înveți, dacă ai probleme cu domeniul pe care ți l-ai ales. Gândește-te la ei ca mentorii tăi pentru a termina facultatea.

Acceptance rate : rata de acceptare a unei facultăți. Este afișată în procente și reprezintă câți elevi au fost acceptați din totalul de elevi care a aplicat la facultatea resepectivă. Aceasta variază de la o universitate la alta, fiind totodată și un indicator pentru cât de bună este facultatea respectivă (acceptă foarte puțini, deci este competitivă sau acceptă pe toată lumea care aplică, deci competitivitatea scade?).

(Programul) work-study : este un program oferit de facultăți studenților care se încadrează în acesta (de obicei fiind corelat cu veniturile studentului), oferindu-ți prioritate la locurile de muncă din campus.

Fee waivers : reprezintă scutirile de taxele impuse în procesul de aplicare. Majoritatea studenților români nu își permit să plătească fiecare facultate la care aplică, deci dirigintele poate să nominalizeze elevii acestuia, afirmând că ei nu își pot permite aceste taxe.